TM Unifi, Sejauh Mana Kehebatannya. Jom Kita Test

 

TM telah melancarkan Unifi dengan tema “Experience High Speed Broadband”. Unifi digabungkan dari “Uni” (singkatan perkataan united) yang bermaksud kesatuan dan persaudaraan dan “Fi” merupakan singkatan dari perkataan Fibre Optic (sejenis kabel). Projek yang menelan belanja sebanyak RM11.3 billion ini (8.9 billion oleh TM, 2.4 billion oleh kerajaan) dilancarkan perkhidmatannya pada 24 Mac 2010 dengan menawarkan khidmat internet berserta pekhidmatan IPTV atas permintaan “Hypp TV” dan pelan panggilan istimewa untuk pengguna mereka.

Pakej yang ditawarkan oleh Unifi (klik pada gambar utk gambar yg lebih besar):

 

Mungkin sebahagian daripada anda akan meragui sejauh mana kebenaran Unifi ini. Maklum sajalah, kadang-kadang inah khabar dari rupa. Jadi tujuan utama artikel ini adalah untuk menunjukkan kebenaran kepada anda dengan menguji kelajuan Unifi VIP5 yang dinyatakan oleh TM kelajuan download/upload mereka mencecah 5Mbps. Ujian ini dilakukan secara single user tetapi menggunakan sambungan wireless.

1. Ujian Speedometer dari Streamyx

 

2. Ujian direct download dari server Ubuntu mengunaka Internet Download Manager (IDM)

3. Ujian Torrent menggunakan torrent client yang telah di “configure”. Download Naruto Shippuuden..hehe

So, Camne? Ok tak ? Big Grin

22 Replies to “TM Unifi, Sejauh Mana Kehebatannya. Jom Kita Test”

    1. Torrent nak laju camne lagi. ok la kot. Kalau streamyx 1Mbps tu cecah 100KB/s pun org da kata laju. 5Mbps dpat 566.5KB/s tu kira laju la tu. Cerita Naruto 212.4MB ambik masa tak sampai 10 minit.
      Pasal limit tu memang TM ada sebut. Tapi memang ramai orang complain. Cuma setakat ni tak ada pulak dia limitkan bandwith sy. Rasanya memang da over2 terlajak da.

  1. Boleh test speed bagi server kat luar Malaysia seperti USA, UK, Eropah pada jam 8-11pm. Kalau test server kat Malaysia memang laju.

    1. @Shamsul,
      Sebab TM di Malaysia, memang biasanya ukuran yang dikira berdasarkan server di Malaysia.
      Camne pun, testing speed 8.30pm (GMT +8) Los Angeles,CA download=2233kb/s, upload=1302kbps
      New York download=2220kb/s, upload=3300kb/s

  2. aku ni installer unifi,slama setahun aku pasang unifi…sume ok je…custmer sume bg feedback cun,awesome,mantap…huhuhu..
    tp btul gua ckp…dnload movie yg 1gb gune torrent pon bru 8minit…lau gne idm pergi 5minit…hahaaha…support TM…

  3. seronok download macam2 kalau laju gitu.. tapi buat masa ni pakai broadband dulu.. dah mampu nanti baru tukar unifi..

  4. wah.. tahniah la sebab dah pakai unifi. mesti berpuas hati kan?

    saya nak mohon share post tuan di FB dan blog saya.

    1. @jom pasang unifi,
      yup. puas hati.
      kalau nak copy boleh je cuma ikut cara yg betul.. Kalau ada masalah nak copy dari khidhir dot Com, silakan bertanya.

  5. salam
    nak tanya apa maksud torrent yang dah di configure?
    maksud nye bypass TM restriction ke.
    boleh ajar saya tak, nak beli VPN mahal tak mampu.

    1. @ammar0466,
      maksudnya torrent client n router. kita setting dekat software torrent tu port dia, upload, download semua. Pastu port forward pd router.
      Bypass TM restriction? setakat ni rasanya TM x block torrent. Kalau maksud ammar website file sharing tu, cuba baca artikel ini
      Ada VPN xyah bayar. tp speed mmg slow la. nanti sy citer dalam artikel akan datang

  6. timakasih, saya dah fprward port router saya, tapi saya rasa macam streamyx block tracker sebab bile saya download torrent yg byk seed dan kurang leecher speed sy average 20-30 kbps je, saya pkai line 2mbps. cik khidir donlod ok ke speed?

    1. @ammar0466,
      sy ok je. macam gambar atas tu. 500 – 600KB/s. Dulu2 ada la cerita pasal streamyx block tracker. sekarang rasany x lagi coz tgk mmber pakai streamyx ok je. Anyway kebanyakan torrent client sekarang da boleh melepasi throttling. Jgn lupa Enable upnp dan nat-pmp dalam router. Try cari torrent client yang mantap sikit. Pastu configure torrent client tu sekali. Configure torrent client sgt bergantung kepada download dan upload speed yg anda gunakan.

  7. yang tidak berkenannya, ada limit kuota, ingatkan unlimited. dengan harga basic standard streamyx, boleh guna sampai 6mb jika di Thailand.. 6mbs baru RM59

    1. @MR.Z,
      Dulu memang ada dengar TM nak tetapkan limit kuota untuk Unifi. Mmg ramai yg x setuju. Tapi setakat ni sy gunakan unifi, rasanya mmg unlimited kot. Mmg da berpuluh2 GB download sebulan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *