29 Replies to “Menghubungkan Debit Kad RHB dengan Paypal”

  1. wah….rhb dah boleh verifiedkan paypal…dahla boleh topup terus guna rhb..terbaiklah rhb…rasa nak buat akaun hari ni juga dgn rhb ni…

  2. Saya ada akaun PayPal tetapi kurang aktif. Dengan cara link kad RHB permudahkan proses top up di PayPal. Terima kasih untuk info ini.

  3. RHB debit card pun dah boleh verified rupanya. bagus jugak, lagi banyak kemudahannya nanti. lagipun bank RHB paling dekat dengan rumah saya 🙂

    1. cara ni untuk kad bank la. kad atm sekarang ni kan banyaknya dah support fungsi debit kad. sebab tu ada logo visa tu semua pada kad atm yang baru

  4. sekarang ini dunia tanpa sempadan..tak mau gerak byk2.nk jimat satu2 kos cukup memadaia da satu kad debit dh blh link mana2 permis heeee

  5. seingat sayalah… RHB banklah yang menawarkan perkhidmatan paling mudah untuk membuat Paypal. Sebab dulu pun guna RHB selepas permohonan membuatnya ditolak oleh Maybank.

    1. Maybank dulu susah sikit. Dia kena register maybank secure online shopping. Tapi sekarang dah sama lebih kurang RHB. Saya pernah tulis artikel untuk link debit kad maybank dengan paypal.

  6. Paypal memang terbaik setakat ni. Cuma cajnya je agak mahal untuk penjual. RHB ambik setapak ke depan dalam menjalin usahasama dgn paypal.

    1. Memang post ni ajar secara debit kad. bukan kad kredit. Tapi caranya masih lebih kurang sama. Ada perbezaan antara kad debit dan kad kredit.

      Debit kad tu sekarang ni kebanyakan kad atm dah support. contohnya Maybank, RHB, Bank Islam dan sebagainya. Maksudnya kad ATM tu adalah kad debit. Rasanya kad Atm memang ada kan. Kalau nak gunakan kad ATM tu sebagai kad debit secara direct macam kat pasaraya tu je maybe kena upgrade. Kalau kad ATM tu bertahun lamanya la. Yang baru ni semua dah memang ada logo visa kan.

  7. Salam,

    1. Security feature Debit Card RHB ni meyakinkan tak? Sebab kalau involve debit card, maknanya directly linked to savings account. Saya still was-was nak guna debit card sebab isu saving account ni.
    2. Berapa minimum usage of debit card yang PayPal allow yer?

    By the way, thank you for sharing. Jemput melawat blog saya bila anda senang ya. Thanks again.

    1. 1. isu security dari segi bank RHB atau bank-bank lain memang biasanya cukup bagus dan meyakinkan. Cuma bila cerita isu security dalam network, bahagian security network yang paling lemah adalah end user atau kita sendiri. bukan pada sistem. Sebab itu apabila kita ingin akses internet banking dan sebagainya, kita perlu pastikan kita bukan pada public wifi takut ada orang sniff. Komputer yang kita gunakan adalah milik kita atau diyakini pemiliknya serta bebas daripada spyware, malware, keylogger dan sebagainya.
      Kalau masih tak yakin, paling simple khaskan bank tersebut contohnya RHB untuk internet transaction. Jadi tak perlu letakkan wang berlebihan dalam account bank tersebut melainkan jika perlu. Andaikata berlaku sesuatu yang tidak kita ingini, jumlah kerugian tidak terlalu besar.

      2. Saya pernah buat untuk USD 1 sebab urusniaga saya dengan paypal biasanya saya lakukan dalam USD. RM1 mungkin boleh. Tapi saya tak pernah cuba. Paypal ada percentage tersendiri untuk jenis transaction seperti menerima bayaran (account business) atau transaction antara orang biasa (kawan). Tapi tak perlu risau jika anda bayar beli barang menggunakan paypal. Paypal caj percentage pada syarikat yang anda bayar.

      welcome.

  8. Kenapa kalau saya nk buat mana mana transaksi online pembayaran automatik deduct on bank kad debit, instead of balance on paypal? Even baki kat akaun paypal mencukupi.

    1. skrng ni BNM da mintak auto debit disable by default. so pastikan yang u dah enable kan card tu untuk online transaction /auto debit. boleh call bank contact centre

  9. Assalamualaikum wbt,

    Hari ni saya baru daftar RHB Debit Card VISA.
    RHB Internet Banking pun dah aktif.

    Dalam Pay Pal saya dah pun daftar Wallet akaun RHB (successful).

    Tapi masalah bila daftar LINK VISA.”This card is not accepted.Please use a different card.”

    Kenapa keluar error tu..Mohon penjelasan sekiranya tuan dapat bantu saya.

    Terimakasih.

    1. waalaikumsalam. hmm. xpasti pulak kenapa dia kata card tu x accepted. tp skrang ni BNM by default disable kan auto debit. Call bank contact centre dan pastikan yg kad tuan dah enable untuk online transaction / auto debit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *