Khidhir dot Com

Google Chrome – Gmail atau Youtube Perlahan


60 makhluk telah membaca artikel ini

chrome slow


Jika anda menghadapi masalah Gmail atau Youtube perlahan bila running menggunakan Google Chrome, tetapi lancar bila menggunakan IE atau Firefox, ia mungkin disebabkan QUIC protocol. By default Google Chrome enable  QUIC feature. Tapi jika ISP atau ada firewall block QUIC (UDP port 80 dan 443) daripada pc anda ke target destination, maka anda akan berhadapan dengan isu perlahan atau terus gagal.

 

Antara contoh symptom yang anda hadapi ialah Loading berpanjangan, internet laju tapi Gmail still working and error

image


atau mungkin juga bila anda buka Gmail, Youtube atau Maps anda akan dapat error seperti ini

image


Kalau anda run Chrome Connectivity Diagnostic anda akan dapat error seperti ini: Google websites could not be properly retrieved and loaded

image


Jika anda menghadapi symptom seperti di atas, anda boleh cuba disable QUIC. Caranya:

 

1. Pada Chrome address bar atau URL bar, taip

chrome://flags/#enable-quic

image


2. Tukarkan dari “default” kepada “disable”

3. Restart Chrome. Done

 

Siap. Kalau korang nak check status enable ke disable, boleh taip kat Chrome address bar tu:

chrome://net-internals/#quic

image


Senang je kan. Kalau nak maklumat lebih tentang QUIC protocol, sila gunakan wikipedia.

 

Oh. Tapi kalau masalah anda tidak berkaitan dengan QUIC tetapi perlahan, saya sertakan beberapa tips-tips biasa yang IT support akan suruh anda lakukan

1. Clear cache

2. Temporary disable Firewall atau AV untuk verify issue

3. Gunakan latest version browser

4. Disable extension / plugin / add-ons.

5. Gunakan incognito mode

6. Gmail Labs. Pada setting Gmail, ada satu tab kita panggil Lab. Disable semua option kat situ

7. Guna je la browser lain atau tukar ISP lain. Tak pun guna Yahoo Mail. =)

 

 

Oh ye. Dulu ada satu problem bila Youtube slow disebabkan satu setting pada Chrome “Hardware acceleration”

1. Chrome – Settings

2. Show advanced settings

3. Uncheck “use hardware acceleration when available”

image


Kalau anda ada sebarang cadangan atau tips lajukan chrome, sila berkongsi diruangan komen

 

Sekian.

Author:

Jika anda ingin dapatkan update artikel baru terus ke email anda, sila letakkan email anda di bawah. Serius, Free je.

Tinggalkan Komen Anda

CommentLuv badge

Khidhir, Admin at Khidhir dot Com.
Google Chrome – Gmail atau Youtube Perlahan 10 out of 10 based on 81 ratings. 10 user reviews.